Furatkészítés – mit érdemes tudni a koronafúrókról?

A történetet a 80-as években kezdődik. Fémmegmunkáló szakközépiskolai tanulóként a forgácsolás, anyagmegmunkálás különböző módjait szépen számba vettük, de egy praktikus szerszámról abban az időben nem volt szó. A klasszikus szocialista fémipari fúrás akkor még a csigafúrók különböző kiviteleivel történt.

Időközben eltelt néhány évtized távol kerülve a vasas szakmától, és új munkahelyemen találkoztam egy innovatív, szintén fúráshoz használt szerszámmal. Raktárunkban szépen sorakoznak a polcon, HM (keményfém lapkás) és HSS (gyorsacél) kivitelben alkalmazkodva a megmunkálandó anyaghoz és eljárásokhoz, különböző átmérőben és munkahosszúságban, valamint 3 -féle befogással: QI (QuickIn), Weldon és menetes.

Cégen belüli szakmai képzésem során további ismeretekkel lettem gazdagabb, így vált teljessé a kép a mágnestalpas fúrógépekhez (más néven mágnesállványos vagy magfúrógép) alkalmazott koronafúrók tekintetében.  A FEIN ma már 12-110 mm átmérőig milliméteres lépcsőben ki tudja szolgálni a felhasználói igényeket raktárról, nem is beszélve a kiegészítő adapterekről, melyek lehetőséget adnak arra, hogy a nem raktáron tartott átmérőt is ki tudjuk szolgálni –  más csatlakozással.

Napi munkám során alkalmam nyílt felhasználókkal is beszélni, akik elmesélték tapasztalataikat HSS és HM koronafúrókkal kapcsolatban:

  • a HM háromszoros élettartammal rendelkezik, mint a HSS;
  • átadásra került 1-1 HM és HSS minőségű koronafúró a gyártásban résztvevő szakmunkásnak és a betanított munkásnak. A betanított munkásnál a HM előbb tönkrement, mint a HSS. Miért történhetett ez?
    • Vagy hűtőfolyadék nélkül dolgozott a kolléga;
    • Vagy fogásvételkor túl nagy volt az előtolás. Hirtelen, nagy fogásvétel esetén a keményfém lapkákat nagyfokú dinamikus terhelésnek tesszük ki, így azok sérülhetnek, kitörhetnek.
    • Vagy nem megfelelő volt a forgácsolási sebesség, ami csökkenti a szerszám élettartamát.

Fenti tapasztalatok után  partnerünk pontosan tudja, mikor melyik koronafúrót vegye meg tőlünk. A csigafúróval szemben számos előnye van a koronafúrónak, melyeket ábránk  egyértelműen szemléltet. Kisebb erőkifejtés az előtolásnál, gyorsabb munkavégzés.

Végeredmény: költségmegtakarítás.

A következő ábrák jól szemléltetik a hagyományos és magfúróval végzett fúrás közti különbségeket:

Segítséget nyújtva a megfelelő magfúró kiválasztását egy táblázatba foglaltuk össze a FEIN koronafúrók választékát, ahol az anyagminőség és méret mellett a különböző szerszámcsatlakozású magfúrógépek is jól áttekinthetők. A koronafúrók mellett a központosító csapok összefoglaló táblázata is segítséget nyújt a megfelelő eszköz kiválasztásában. A központosító csapoknak kiemelt jelentősége van a furat kijelölésben és az azt követő pontos szerszám megvezetésben, illetve forgácsolásban. Ezek elengedhetetlen tartozékai a magfúrásnak.