Éllemunkálás fejtörés nélkül!

Egy gyakori forgácsolási művelet az élletörés és az éllekerekítés. Alkatrészek külső és belső felületén találhatók meg.  

Nem csak egyenes vonalú élletörés létezik. Íves éllemunkálásra is lehetőség nyílik célgépek alkalmazásával. Ilyen esetekben a megfelelő előkészítés után az előre beállított értéknek megfelelő letörés végezhető el. Lemezeken gyakran előfordulnak íves letörési feladatok, emellett azok a furatok, amelyeknek az élét szintén le kell munkálni, extra probléma elé állítják azt a céget, akinek ilyen feladatai vannak.

De miért alkalmazunk élletöréseket?

Az élletörések megakadályozzák a sérüléseket, valamint segítik a feszültségmentesítést is. Az európai előírások szerint a gépgyártásban kötelező eljárás. Élletörést alkalmaznak még olyan esetekben is, ahol fontos a felület kialakítása, esztétikai megjelenése. Felületkezelések, mint például festés előtt, létfontosságú művelet.  

Hegesztési műveletek bevett eljárása még a gyökölés. A hegesztés során keletkező olvadék csak néhány mm vastagságban hatol be a fém belsejébe. Vastagabb anyagok hegesztésekor (3 mm-től feljebb) „V” alakban letörjük a hegesztendő felületet, ezzel előkészítve a varrat helyét. A hegesztés során ezt a „V” alakot töltik fel. Ezt a letörést egyszerűbb módon sarokcsiszolóval szokták elvégezni, de ennél professzionálisabb eljárás is létezik.

Melyik ez a szakszerűbb megoldás?

Ipari gépek forgalmazójaként területi vezetőink rendszeresen látogatják a felhasználókat, melynek egyik fő célja, hogy naprakész információkkal ismertessék meg őket, bemutassák nekik azon gépeket és tartozékokat, melyek egy-egy fémmegmunkáló üzem hatékonyságának javításához megfelelő megoldást kínálnak. Az egyik ilyen túrára kísértem el egyik vezetőnket, mely során éllemaró gépeket mutattunk be, illetve lehetőséget adtunk a felhasználóknak tesztelésre.

A tesztelés során Gerima és NKO gépeket vettünk ki a bemutató autóból, amelyek alkalmasak mind a kis üzemek, mind a nagyobb ipari egységek kiszolgálására is. Ezek német, illetve cseh gyártmányok, melyek különböző kivitelben készülnek. Lehetnek elektromosok, akkumulátorosok vagy akár sűrített levegő működtetésűek, de léteznek táblalemezek megmunkálására alkalmas mobil állványos gépek félautomata és automata kivitelben is.

Mi a kézi gépek néhány elektromos típusát teszteltük bemutatónk során. A gyártásban résztvevő szakmunkások saját kézből ismerkedhettek a gépekkel és azok tulajdonságaival. A tesztelés során különböző anyagokon próbálták (szénacél, rozsdamentes, hardox), és meggyőződhettek a gépek teljesítményéről, valamint a megmunkált felületek minőségéről.

A tesztelés után partnereink a következőket tapasztalták:

  • a sarokcsiszolóval elvégzett gyököléssel ellentétben a lapkás éllemunkálás nem porol;
  • éllemarással akár letörést, akár lekerekítést is tudunk készíteni
  • míg a sarokcsiszolóval végzett gyökölés hosszú időbe telik, addig a marófejes éllemunkásnál folyamatos és gyors megmunkálást lehet elérni;
  • a marófejes éllemunkálásnál pontosan be lehet állítani az élhosszt, és nem lehet tévedni;

Óriási öröm volt a felhasználóinknak azt látni, hogy a Gerima gépek lapkái 8 éllel rendelkeznek, vagyis 2-szer olyan hosszan lehet velük dolgozni, mint általában a forgácsoló szerszámoknál.

És elkezdtek számolni: a mi gépeinkkel pontos és gazdaságos megoldást érnek el a szükségmegoldások helyett, egyúttal a hegesztés minősége is jóval magasabb szintű lesz.

Vagyis megéri egy kicsit több pénzt kiadni annak érdekében, hogy a megrendelők ne találhassanak minőségi kifogást!

Bővebb ismertető forgalmazott gépeinkről kattintással érhetők el:

GERIMA éllemunkáló gépek

NKO éllemunkáló gépek

FEIN éllemunkáló gépek