Booster és rugós technológia Gerima és FEIN éllemaró gépeknél

Mi a booster és rugós technológia?

A sarokcsiszolókkal szemben az éllemaró gépeknek erősen ingadozó nyomatékigényük van. Az energiaigény nagyon magas, amikor a marólapkák élei vágóélei érintkeznek a munkadarab élével, és a marási folyamat előrehaladtával ez különböző időközönként növekszik és csökken. Ez a tény forgási egyenetlenséghez vezet, ami azt jelenti: a motor terhelése nem egyenletes, és rezgések (= torziós rezgések) léphetnek fel. Ez a hatás annál erősebben jelentkezik, minél nagyobb a szükséges marási teljesítmény.

A booster technológia jelentősen csökkenti ezt a hatást. A booster elnyeli a mozgási energiát a gyorsulás során, és felszabadítja a lassítás során. Ez csökkenti a forgási egyenetlenséget, és a motor fordulatszáma állandó marad. Az oszcillálások és rezgések jelentősen csökkennek. Ez pozitív hatással van a marási folyamat egyenletességére, és a felhasználónak alig kell erőt kifejtenie az éllemaró gép pontos irányításához. Mindent összevetve ez 30–80 százalékkal nagyobb marási teljesítményt jelent a booster technológiának köszönhetően.

A kézi gépekkel történő éllemarás másik kihívása magában a folyamatban rejlik. Amikor a gépeket a munkadarab széléhez érintik, fogást vesznek, a felhasználó kockáztatja a gép visszaütését. Ez akkor fordul elő, ha a vezetőrendszert nem a megfelelő módon használják, például, ha a vezetőtányér és a vezetőgörgő még nem érintkezik teljesen a munkadarabbal vagy a munkadarab szélével, és ezért a rendszer nem tud stabilan működni. Ez a hatás különösen súlyos lehet 8 mm-nél nagyobb letörésekkel.

Ennek elkerülése érdekében a szabadalmaztatott rugós technológiát alkalmazzák itt: amikor a marólapka vágóélei találkoznak a munkadarab szélével, a forgási erőket tompított módon vezetik be a marási folyamatba, vagyis a marólapka vágóéleinek kicsivel több időt adnak az anyagba való behatolásra. Így a gép visszarúgásának kockázata jelentősen csökken, és a munkabiztonság fokozódik.

Az ezt követő marási folyamatban az energia nem nyelődik el, mint más csillapító rendszereknél, hanem a rugós rendszerben tárolódik. Miután a vágóélek behatoltak az anyagba, az energia a rugókon keresztül visszatér a marási folyamatba. Ily módon a rugórendszer támogatja a marási folyamatot és segít a forgácsolásban. Ez pozitív hatással van a marási folyamat egyenletességére is, a teljes rendszer kopása minimálisra csökken, és a marási teljesítmény is növekszik.

A booster és rugós technológiának köszönhetően a gépek a következő versenyelőnyökkel rendelkeznek:

  • A felhasználó kisebb fizikai megterhelésnek van kitéve, mert kevesebb rezgés keletkezik.
  • Jobban kezelhetők az indításkor és a marásnál a “lágyabb” munka miatt.
  • A felhasználóbarát jellemző jelentősen megnövekszik.
  • A marólapkák élettartama meghosszabbodik.
  • A gépek működtetés közben rendkívül alacsony kopásnak vannak kitéve, melyek meghosszabbítják az élettartamot
  • A marási teljesítmény 30-ról 80 százalékra növekszik (az anyagtól és a letörés méretétől függően).

Tekintse meg bemutató filmünket.