HIDAK – CSARNOKOK – FURATOK

Ahol az ipari fúrás megszületett – fúrási szakértelem 1895 óta

1895-ben alkotta meg Emil Fein az első elektromos kézi fúrógépet. Kevesebb, mint 100 év múlva, 1984-ben bemutatkozik az első FEIN mágnesállványos fúrógép, majd 1991-ben az első FEIN automata mágnesállványos gép. Mára a különböző teljesítményosztályok gépei optimálisan kiválaszthatók az adott fúrási feladathoz.

FEIN mágnesállványos fúrógép program

Legyen szó akár sorozatgyártáshoz szánt teljesen automata megoldásokról, akár alapfunkciókkal felszerelt gépekről, a FEIN a felhasználási megoldások specialistájának számít a magfúrás területén. Olyan kézi vezetésű magfúró rendszereket kínálunk, amelyek ideálisan alkalmasak a szűkebb helyen történő rugalmas használatra, valamint kompakt mágneses magfúrógépeket biztosítunk a lehető legkisebb mérettől az univerzális megoldásokig, amelyek csigafúráshoz, menetfúráshoz, dörzsárazáshoz és süllyesztéshez is használhatók.

A FEIN magfúrógépek középen elhelyezett és intuitívan működtethető kezelőelemekkel vannak ellátva. Optimális teljesítmény-tömeg arányuk lehetővé teszi a fej feletti, mobil munkavégzést is. A rendkívül nagy lökettartománynak köszönhetően a leghosszabb fúrószerszámokat lehet használni csiga- és menetfúrásnál is.

Mióta a FEIN 1909-ben feltalálta az első elektromágneses fúrógépet, folyamatosan élen jár a mágneses magfúrógépek és a magfúrók fejlesztésében. A legkiválóbb minőség, az első osztályú anyagok és a legjobb anyagmegmunkálás garantálják a gép maximális élettartamát. A nagyteljesítményű FEIN motor tartósan gyors munkatempót biztosít. Nagy mágneses tartóerő gondoskodik a biztos állásról, így a lehető legmagasabb szintű biztonságot nyújtja a felhasználó számára.

A KBU, KBM és a KBA sorozat modelljei mágneses tartóerő-kijelzéssel is rendelkeznek. Az innovatív kialakítás biztosítja a megfelelő rálátást a fúrási művelet helyére. Tökéletesen összehangolt magfúrógép, magfúró és tartozékok: ezek ideálisan illeszkedik egymáshoz az acélban, rozsdamentes acélban és alumíniumban végzett fúrási munkálatoknál. A gépeket pontos méretű fúráskép jellemzi – szinte sorjaképződés nélkül és lenyűgöző sebesség mellett.

A FEIN mágnesállványos gép programját tökéletesen egészítik ki az akkus gépek, melyek teljes függetlenséget és funkcionalitást biztosítanak.

Fúrószerszámok és tartozékok

Anyagminőség szerint 3 féle FEIN magfúró (koronafúró) áll rendelkezésre a programban:

> HM Ultra: keményfém lapkás kivitel 1.450 HV keménységgel, szerkezeti acélok, rozsdamentes anyagok, öntvények megmunkálásához.

> HSS Dura: gyorsacél anyagból  TiN bevonattal, keménység: 64 HRC (800 HV) TiN (3 μm ): 1 550 HV, alumínium, szerkezeti acélok és esetekben rozsdamentes anyagok megmunkálásához.

> HSS Nova: gyorsacél anyagból, keménység 64 HRC (800 HV), főleg alumínium és szerkezeti acélok megmunkálásához.

A FEIN magfúrói (koronafúrói) különböző csatlakozású (QuickIN, Weldon), munka hosszúságú és átmérőjű kivitelben érhetők el. A gazdag tartozékválasztéknak köszönhetően egy adapter segítségével a Weldon csatlakozású fúrók is kompromisszum nélkül használhatók QI csatlakozású gépeken.

A FEIN KBU/KBM típusú gépekkel és HM magfúróval egyes Hardox anyagok is megmunkálhatók néhány technikai, műszaki körülményt figyelembe véve és betartva.

A FEIN, a rozsdamentes anyagok magfúrásához keményfémlapkás magfúró javasol  25m/perc optimális vágási sebesség mellett. A mechanikus kétfokozatú sebességváltóval és az elektronikus sebesség csökkentéssel ellátott magfúró egységek különösen alkalmasak,  hogy a sebességet optimálisan lehessen igazítani az adott feladathoz. A fúrófelület túlmelegedésének és a megmunkálandó anyag felületének károsodásának megakadályozása érdekében integrált belső hűtő kenést kell alkalmazni. Hűtőfolyadékként speciális fúróemulziók vagy nagy teljesítményű vágóolajok alkalmazhatók.

Nem mágnesezhető vagy nem sík felületű anyagoknál az elektromágnes nem használható a magfúró rendszer rögzítésére. Ebben az esetben alternatív rögzítő eszközök segíthetnek: például szívó- vagy vákuum szívótalp. A vákuum szívótalp biztosítja a biztonságos tartást a strukturált felületeken, például bordás lemezeken. A tartási erőhöz szükséges vákuum előállításához a vákuum szívótalpat egy tömlőn keresztül egy vákuumszivattyúhoz kell csatlakoztatni. Ezután a magfúró egység az elektromágnes segítségével rögzítésre kerül a vákuum szívótalpra.


A FEIN meggyőz


> Nagyteljesítményű motorok – nagy nyomaték nehéz fúrási munkákhoz

> Rendkívül masszív konstrukció – kemény munkákhoz tervezve az ipar és kisipar számára

> Elfordítható motorkábel védővezeték – csökkenti a a kábel elakadását a munkadarabon

> Nagyobb előtolási tartomány – akár dupla fúrómotor-megvezetés nagyobb szerszámok használatához

> Billenésérzékelő –  Gép azonnal leáll csúszás vagy billenés esetén

> Fúrómotor rögzítő kar – szerszám nélküli előtolási tartomány állítás

> Kezelőszerv közvetlenül a látómezőben – egyszerű felhasználó központú üzemeltetés

> Jobb/bal forgásirány, fordulatszám beállítás – univerzális bevethetőség

> Akár állandó mágnessel szerelve – biztonságos munkavégzés támogatása a magasban végzett munkákhoz, valamint függetlenül az elektromos hálózattól