A mágnesállványos fúrógépek kiválasztási szempontjai

Amennyiben mágnesállványos magfúrógép beszerzésén gondolkodunk, jó néhány szempontot kell figyelembe vennünk, hogy a legoptimálisabb megoldást válasszuk.

Milyen feladatra akarjuk használni a gépet?

Mennyi furatot akarunk vele éves szinten megcsinálni?

Milyen méretű és milyen vastag anyagot akarunk vele fúrni?

Helyszíni fúrásra akarjuk megvenni a gépet, vagy műhely körülmények között akarunk vele dolgozni?

Csak fúrni tudjon, vagy menetfúrásra, süllyesztésre, dörzsárazásra is alkalmas legyen-e a mágnesállványos gép?

Automata előtolással rendelkezzen, vagy kézi előtolás is elegendő?

Állandó mágnessel vagy elektromágnessel legyen szerelve?

Fordulatszám szabályozással rendelkezzen, vagy fix fordulatú is elegendő?

QuickIn csatlakozással rendelkezzen, vagy Weldon csatlakozás is jó? Morzekúpos rendszer is fontos ilyen csatlakozású szerszámok használata miatt?

Ha ezekre a kérdésekre – szakemberekkel beszélgetve – megkapjuk a választ, akkor megkereshetjük azokat a gyártókat, akiknek a gépei alkalmasak lehetnek az igényünk kielégítésére.

Kevés az a szakember, aki fenti kérdések mindegyikére tudja a választ. És kevés az a gyártó, aki az össze kérdésben szereplő feladatot teljesíteni tudja. Sőt! A FEIN magyar szakemberei az összes kérdést megválaszolják, és a Felhasználó számára legjobb megoldást tudják javasolni a FEIN programból.

A mágnesállványos magfúró gépek előnyei

A mágnesállványos magfúró gépeket elsősorban azért fejlesztették ki, hogy sokkal gyorsabb idő alatt (40 % időmegtakarítás) tudjon a felhasználó – helyszíni fúrás esetén – nagy méretű (Ø12 – 80 mm) furatokat kis tömegű géppel (10-12 kg) – akár egy szerkezet tetején – fúrni. Ez egy csigafúróval sokkal hosszabb időbe telne, mert a gép sokkal nagyobb méretű és jóval nehezebb.

Emellett a csigafúróval való fúrás – furat átmérő függvényében – 2-4 előfúrást igényel, és ez nem csak idő kiesés, hanem felesleges energia is, hiszen a telibe fúrás felesleges teljesítmény szükséglet. Ezzel együtt jóval kisebb a mágnes méret igénye is.

A mai mágnestalpak lehetnek elektromágnesek vagy állandó (permanens) mágnesek. Céljuk, hogy rögzíti a fúrógépet a fúrandó anyaghoz, másrészt megakadályozza a fúrógép elmozdulását. Ami az mágnesállványos fúrógépeknél egyedi, hogy a FEIN KBC, KBU, KBM és KBA típusú gépei mágneses tartóerő kijelzéssel rendelkeznek, így azonnal látjuk, hogy a fém felület, amire a mágnesállványos gépet elhelyeztük, megfelelő felülettel és vastagsággal rendelkezik-e a maximális tartóerőhöz.

Az állandó mágnes előnye az elektromágnessel szemben, hogy míg az elektromágnes csak hálózat megléte esetén biztosít rögzítést, addig az állandó mágnes ettől teljesen független. Így, ha valaki működés közben kihúzza a hálózati csatlakozót, az állandó mágneses gép a szerkezeten marad, míg az elektromágneses gép – ha nincs hevederrel rögzítve – leesik, ami természetesen óriási balesetveszélyt rejt magában.

Van még egy óriási különbség a piacon kapható gépek tudása között. Míg a legtöbb mágnesállványos gép bekapcsoló gombbal, mágnestalp bekapcsolási lehetőséggel és esetenként egy hajtómű átkapcsolással rendelkezik, addig a FEIN gépek nagy részénél (KBA, KBU, KBM) egy vezérlőpanel található, ahol irányváltást lehet kapcsolni (menetfúrás), fordulatszámot lehet 4 fokozatban állítani (különböző átmérőkhöz különböző fordulatszám), látni lehet a mágnestalp rögzítettségét, és kézre áll a lekapcsoló gomb is. Így ezek a FEIN gépek sokkal univerzálisabbak, mint a piacon kapható többi gép, hiszen a FEIN gépek alkalmasak menetfúrásra, dörzsárazásra és süllyesztésre is.

Az sem mindegy, milyen a mágnesállványos gépek szerszám csatlakozása. A legtöbb gép Weldon csatlakozással rendelkezik. Vagyis ha a felhasználónak csigafúróval kell fúrnia (kis átmérők), megáll az élet. a FEIN KBU, KBM és KBA gépeinek egy része kúpos (MK2, MK3) csatlakozással is rendelkezik vagyis kúpos szerszámok is felhelyezhetők ezekre az univerzális FEIN gépekre.

A FEIN azon kevés gyártók egyike, aki a felhasználás előtt biztosítani tudja a gépeit, és kipróbálhatóak a helyszínen is.