FEIN oszcilláló gép – egy lakásfelújítás története

A történet egy lakásfelújításhoz kapcsolódik. Listázva a feladatokat volt bőven teendő az ablakjavítástól a belsőépítészetig, fürdőszoba felújítás és szaniterrendszer szereléstől a fugafelújításig. Ehhez természetesen nem csak a megfelelő anyagokra volt szükség, hanem olyan eszközre is, melyekkel mindezeket profi módon, rugalmasan és gyorsan el lehetett végezni. Úgy gondoltam, hogy a munka egy részét magam végzem el és ehhez beszerzek egy erre alkalmas gépet.

A kereskedelemben számos helyen különböző minőségű és kivitelű gépek érhetők el, gondolva a barkácsáruházakra és a diszkont modellben működő élelmiszer láncokra is. Sok gépet megnéztem, megfogtam, hogy tapasztalatot, benyomást gyűjtsek. Első körben az ár tűnt domináns mérvadónak, de ez lassan átalakult a minőségi áru, illetve mögöttes tartalom kiválasztásának irányába. Fontos volt számomra, hogy bőséges tartozékkínálat álljon rendelkezésre a különböző alkalmazásokhoz, legyen magyarországi szerviz háttere a gyártónak és ne barkács minőség legyen. Fontos volt számomra a hosszútávú megbízhatóság és használhatóság.

Miután tájékozódtam a piacon, és a fenti elvárások egy német gyártónál teljesültek, így döntöttem a FEIN terméke mellett.

Mit jelent a FEIN-nél a profi eszköz?

Pár évtizede létezik egy német találmány, egy innovatív fejlesztés, mely segítségével számos munkafeladat (vágás, fűrészelés, csiszolás, polírozás, hántolás, reszelés) elvégezhető hasznosítva a meghajtó motor forgó tengelyének oszcilláló mozgássá való alakítását. Egy hajtóművön és egy rezgéselnyelő rendszeren keresztül ez a mozgás a géphez csatlakoztatható szerszámok meghajtására szolgál.

 A FEIN német gyártó találmányát tökéletesre fejlesztette, mely napjainkra etalon lett az oszcilláló, más néven multigép kategóriában. Sok gyártó le is másolta évek alatt ezt a koncepciót, olykor silányabb kivitelben, de az eredeti mindig is a német gyártó gépe lesz.

Mit értünk rugalmasság alatt?

Kezdetben csak hálózati gépek álltak rendelkezésre, de az akkuk fejlődésével párhuzamosan megjelentek az akkus üzemeltetésű gépek is. Az oszcilláló gép program sem kivétel. Ezek a gépek a munkavégzés során már nagyfokú szabadságot biztosítanak és olyan helyen is alkalmazhatók, ahol nem áll rendelkezésre elektromos áram vagy kényelmetlenebb helyeken nehézkesebb lenne a munka magunk mögött hagyva a kígyózó hosszabbítót.

Hogyan értjük a gyorsaságot?

Másik jelentős és újszerű technológiai megoldás a szerszámcsatlakozási rendszer (Starlock), mely segítségével gyakorlatilag 3 másodperc alatt szerszámot cserélhetünk, ezzel minimálisra szorítva az időveszteséget a használat során. Nincsen szükség külön szerszám használatára, egy egyszerű „klikk” és a tartozék a helyén van.

Tartozékok | 100+

A FEIN oszcillálógép melletti döntésem egyik fő oka a tartozék kínálat volt. Nem véletlenül! Összességében több mint száz eszköz, méret és minőség gondoskodik a sokoldalú alkalmazásról. A tartozékokkal fa, fém, gipszkarton, kompozit és speciális anyagok, fugaanyagok, malter, csemperagasztó, beton, kő is megmunkálhatók.

Visszatérve a felújításhoz, a kiválasztott gép – ami esetemben egy vezetékes gép volt – és a kiválasztott tartozékok valóban maximálisan az elvártakat nyújtották. A munka hetekig tartott, de a feladatokat könnyedén el tudtam végezni.