CSAVAROZÁS – GÉPEK, NYOMATÉKOK, DOKUMENTÁLÁS

CSAVAROZÁS – IPARI ELVÁRÁSOK

A csavarozástechnika az ipar megannyi területén fordul elő. Ahol ez nap mint nap egyre nagyobb igénnyel jelenik meg:

– járműipar;

– gépipar;

– erőművi karbantartás;

– vegyipar.

Ezeken a területeken alapkövetelmény az állandó minőség és megbízhatóság. Sok esetben elvárás a dokumentálás, a csavarozási adatok tárolása is, melyek a minőségbiztosításban játszanak szerepet.

FEIN – CSAVAROZÁSBAN IS MEGOLDÁS

A világ első elektromos kéziszerszám gyártójánál, a FEIN -nél a csavarozás mindig a prioritások között szerepelt. Nagyobb nyomatékoknál az ütve csavarozógépek tudják megoldani a csavarozási feladatokat akár 1050 Nm-es nyomatékig.  

Az ASCD 18-1000 W34 akkus gép esetében a nyomatékok a csavar méretétől függően széles spektrumban alkalmazhatók,  M18-tól M27-ig. A 6 fokozatú elektronikus forgatónyomaték-beállítással kellő kontroll áll rendelkezésre a csavarozási eljárás során, így a csavarfejek nem lesznek leszakítva vagy túlhúzva. Maximálisan elérhető nyomaték meghúzás esetén 1050 Nm, M27 méretű csavart és 8.8 szilárdsági osztályt figyelembe véve. Oldás esetén 1500 Nm nyomatékot biztosít a gép. A konkurens gépek többnyire 3 fokozattal rendelkeznek, de nyomaték beállítást nem tesznek lehetővé. Az akkus kivitel kellő rugalmasságot biztosít, és mivel kefementes Power Drive motorral rendelkeznek, nem igényel karbantartást, emellett 30 % -os megnövelt hatásfokkal és összehasonlíthatatlanul hosszabb élettartammal működik.

A gép kialakításánál a tervezők fontosnak tartották a ¾” négyszögletes csatlakozást, erőzárás C-gyűrű segítségével, valamint az alakzárást rögzítő csap és rögzítőgyűrű segítségével. A  ¾” négyszögletes csatlakozás nagyobb szilárdságot, és jobb erőátvitelt biztosít, mint  ½” négyszögű csatlakozás, mely törést eredményezhet 1000 Nm nyomatéknál. 

 A gép technikai paraméterei mellett fontosak az elérhető tartozékok is. A ¾”- ½” szűkítő adapter és  ¾” dugókulcsok – akár készletben is – egy jól kihasználható gép-tartozék kombinációt kínál a mindennapi felhasználásban.

NYOMA MARAD – DOKUMENTÁLT CSAVAROZÁS

A nagynyomatékú csavarozógépek gyártására szakosodott német PLARAD csavarozó gépei villamos, akkus, pneumatikus vagy hidraulikus kivitelben érhetők el. A forgatónyomaték paraméterek tág határok között mozognak, akár 150.000 Nm-es tartományig.

Az akkus és elektromos gépek 12 000 Nm-ig alkalmazhatók. A hidraulikus aggregátorok állandó literteljesítményt biztosítanak folyamatos használat mellett, 800 bar végső nyomásig. Így a megfelelő aggregátor használható elektromos vagy pneumatikus meghajtással.

A megszokott csavarozási eljárások mellett fontos lehet a dokumentálási funkció. A gyártó akkus és elektromos gépei dokumentációs funkcióval rendelkeznek. Ily módon megfelelnek a jövőbeni ipari termelési előírások piaci követelményeinek (Ipar 4.0).

A csavarozási adatokat biztonságosan dokumentálják a legújabb szoftveres technológiának köszönhetően. Szükség esetén adatátviteli szoftveren keresztül továbbítják az adatokat (csavaros csatlakozások száma, dátum, idő stb.) a számítógépre.

A WLAN hálózattól függetlenül az ISM (ipari, tudományos és orvosi) sávon keresztül történő önellátó adatátvitel garantálja a problémamentes és egyszerű kapcsolatot. A GPS modul arra is alkalmas, hogy nyomon kövesse a csavarozás helyét. Ez nemcsak biztonságot, hanem nagyfokú átláthatóságot is kínál, mivel a hibás csavaros csatlakozások közvetlenül lokalizálhatók.

A PLARAD programhoz tartozó mini tesztállomás segítségével a csavarozási eljárást és a készülék beállítását is ellenőrizhetjük. A kézi működtetésű erősokszorozók ideálisak külső energiaforrások nélküli használatra – hatékonyak a csavarok meglazításakor és meghúzásakor, bárhol és bármikor bevethetők.

CSAVAROZÁSBAN NINCSEN MEGALKUVÁS

Mindkét német gyártó igazi erőgépeket kínál számos tartozékkal professzionális felhasználóknak, kifejezetten ipari körülmények közötti felhasználásra.